• Vi eldre blir stadig yngre (Eldrebølgen del 1 av 4)

  Tale til Eldredagen i Sandefjord: Egentlig liker jeg ikke slike pensjonistdager, eldredager eller annet som gjør meg interessant som deltager eller tilskuer – bare fordi jeg har nådd den alderen jeg har. Jeg synes at jeg, vi – alle, uansett alder, skal vurderes ut fra vi sier og gjør, hva vi står for, hvilke interesser vi har – ikke ut fra hvilken alder vi har.

  Les mer »
 • Vil russiske forbindelser velte Trump?

  Erna Solberg og Ine Eriksen Søreides møte med Donald Trump vil møte kan gi Norge viktige innspill om hvordan Trump tenker. Det vil bli spesielt, blant annet fordi det finner sted i skyggen av en grundig etterforskning av om Trump har hatt en forbrytersk sammensvergelse med russiske representanter.

  Les mer »
 • Et år med falske nyheter fra USAs president

  På en måte ble ringen sluttet, da New York Times i julehelgen kom med en kort melding fra president Donald Trumps ferielandsted Mar-a-Lago (hovedbildet) etter en halvtimes intervju med presidenten. Nyhetsoppslaget i NYT etterpå var at i dette 30 minutters intervju hadde Trump kommet med 24 løgner eller villedende opplysninger.

  Les mer »
 • Spesialetterforsker Robert Mueller

  Trump med stø kurs mot riksrett

  Den store saken i Donald Trumps Washington i overgangen fra 2017 til 2018 er etterforskningen av presidentens relasjoner med russiske samarbeidspartnere for å påvirke valgprosessen i 2016. Målet skal ha vært intet mindre enn at republikaneren Donald Trump skulle vinne presidentvalget over demokraten Hillary Clinton, som var skyhøy favoritt. Trump og hans medarbeidere var ikke uvillige til å prøve ekstraordinære metoder. Trump kjenner Vladimir Putin personlig, og Putin og hans agenter synes å ha vært mer enn villige til å bidra. Det som kan stå i veien for fortsatt suksess, er en sta og uredd spesialetterforsker Robert Mueller (bildet).

  Les mer »
 • Oprah Winfrey begeistrer sine fremtidige velgere

  Demokratiske velgere over hele USA er storfornøyd med at TV-stjernen Oprah Winfrey vurderer å utfordre president Trump allerede ved presidentvalget i 2020. Trump, derimot, tror ikke hun vil stille opp. Og dessuten er han sikker på at han vil slå henne i valgkampen, hvis hun prøver seg. Hun har i alle fall allerede lansert sitt politiske slagord: EN NY DAG ER I HORISONTEN!

  Les mer »
 • Presset øker mot president Trump

  FBIs sjefsetterforsker i russersaken i Washington, Robert Mueller, øker presset mot president Donald Trump. Mueller ønsker i løpet av de neste par uker å forhøre presidenten selv for å finne ut om han eller andre av hans nærmeste medarbeidere, har gjort forsøk på å forhindre eller villede etterforskningen.

  Les mer »
 • Om mette nordmenn og sultne afrikanere

  Hvorfor skulle nordmenn som har sin velferdsstat, sin oljerikdom og høye gjennomsnittsinntekt velge å komme til USA under president Trump? Det var en umiddelbar reaksjon jeg fikk på e-mail fra en venn i USA etter Trumps famøse uttalelse fredag, da Trump sa at han ville heller ha flere innvandrere fra Norge enn fra land som Haiti, El Salvador og Afrika.

  Les mer »
 • Ikke bare vellykkede nordmenn i Amerika

  Det er flott at Erna Solberg har gjort et godt inntrykk på president Trump i Washington. Men det er neppe grunn til å tro at norske innvandrere opp igjennom historien har vært så mye bedre for USA enn innvandrere fra andre land, hvis det var det Trump mente da han etter Ernas besøk sa at han ønsket seg flere innvandrere fra Norge og færre fra «drittland» som Haiti, El Salvador og land i Afrika. Adolph Tidemand har skildret avskjeden i en utvandrerfamilie i Norske Folkelivsbilder (se bildet).

  Les mer »
 • Ild og vrede - et år med Trump

  President Trump fornekter seg ikke. Da han nylig talte til sine regjeringsmedlemmer i Det hvite hus, sa han på sitt ubeskjedne vis at hans regjering hadde oppnådd «monumentale» resultater for sitt land, sitt folk og for sitt lands posisjon i verden. Det han ikke sa, var presidentens anseelse etter første år i Det hvite hus viser at bare 32 prosent av de spurte mener at han gjør en god jobb. Ingen annen president i moderne tid har hatt så svakt resultat så tidlig i perioden.

  Les mer »
 • - Derfor blir Trump felt

  På Aftenpostens Trump-aften "Får han tre år til?" på Latter den 17/1, endte jeg i det klare mindretall som tror at Donald Trump blir felt før hans første fireårsperiode som president utløper. I Aftenposten dagen etter gjentar journalist Clare Malone noen av sine argumenter for at hun tror at Trump ikke kommer til å bli felt. (Foto fra Trump-seminaret på Latter, til høyre Christina Pletten og Tarjei Kramviken fra Aftenposten)

  Les mer »
 • Trump på glattisen i Davos

  Når Donald Trump nå blir en av foredragsholderne på toppmøtet World Economic Forum i Davos, vil hans hovedtese som amerikansk president kollidere med det flertallet av de andre lederne ønsker: Han vil sette "America first", mens hensikten bak Davos-møtet er å forsterke samhandlingen og globaliseringen for å gjøre det mulig for stadig også fattige land å oppleve økonomisk vekst. Trum kan oppleve at det er lett å komme på glattisen i Davos. Det vet vi som elsker skøytesporten alt om.

  Les mer »
 • MOT ET OL I SKYGGEN AV KRIG

  Ifølge Pentagon er Kina og Russland nå den største trussel mot freden i verden. Den største trusselen er ikke lenger jihad, i betydningen krig mot fiender av islam. Det er det amerikanske utenriksdepartement Pentagon som gjør vurderingen. Samtidig har sjefen for generalstaben i det britiske forsvaret advart mot et mulig angrep fra Russland. Det er det britiske ukemagasinet Economist som offentliggjør konklusjonene i vurderingen.

  Les mer »
 • Den neste Kennedy til kamp mot Trump

  Natt til onsdag norsk tid skal president Donald Trump gjøre opp status for det amerikanske folk om erfaringene så langt og gi sitt syn på utsiktene framover for det amerikanske samfunn. Det er vel og bra, men for mange er det mest interessante at den personen fra opposisjonen som skal ta til motmæle mot Trump, er den sannsynlige, neste toppolitikeren i Kennedy-familien, den 37 år gamle Joseph (Joe) Patrick Kennedy III.

  Les mer »
 • DETTE ER VERRE ENN WATERGATE

  Det er interessant å se og høre den gamle Watergate-journalisten Carl Bernstein i disse dager, når han sammenligner Trump med Nixon og mener at det som skjer nå er mye mer alvorlig enn det som skjedde under Watergate i 1972-74. Da var politikerne, uavhengig av parti, enige om at hvis Nixon skulle forsøke å forhindre at rettferdigheten skulle skje fyllest, så måtte presidenten gå. Det forsto Nixon selv og valgte å trekke seg før riksrettssaken mot ham i Kongressen ble fullført. For en gammel journalist som meg, er det lett å være enig med Bernstein.

  Les mer »
 • TRUMP STYRER USA - MEN HVEM STYRER TRUMP?

  Teorien om at en mørk, nærmest usynlig makt løfter sitt hode for å glefse til når den er misfornøyd med de lovlig valgte beslutningstagere, er kommet til overflaten igjen i USA. President Donald Trump og hans strategisjef Steve Bannon tilhører en meget konservativ fløy i ytterkanten av amerikansk politikk og har glefset til der de har ment det var riktig. Men de kom opp i det politiske dagslyset da Trump ble president, overraskende for de fleste og kanskje også for dem selv. Nå, etter vel et år, opplever de at det egentlig ikke er så lett å styre landet.

  Les mer »
 • Trump svikter i krise, gang på gang

  Etter hvert som krisene innhenter president Donald Trump, svikter han. Krisen rundt manglende sikkerhetsklarering rundt enkelte ansatte i Det hvite hus var ikke over, da 17 mennesker, de fleste skoleungdom, mistet livet i massakren i Parkland, Florida. Så kom det foreløpige klimaks i det store drama som har preget Trumps presidentperiode, russersaken.

  Les mer »
 • Russiske agenter angrep USA med cybervåpen

  Rapporten fra FBIs etterforsker Robert Mueller (bildet) om russisk undergraving av den demokratiske prosessen i USA, viser at USA de seneste fire år har vært utsatt for angrep fra en fiendtlig makt med det 21. århundrets cybervåpen. Russerne drev propaganda for Donald Trump og mot Hillary Clinton i valgkampen i 2016. Og vi alle vet at Trump vant meget overraskende over Clinton.

  Les mer »
 • En Korea-krig bare med ord, - eller?

  Verden følger ordkrigen mellom president Donald Trump og Kim Yong- un med spenning, men også med en økende grad også av undring. Hvor lenge kan de holde på uten å gjøre alvor av sine trusler?

  Les mer »
 • Dwen såkalte Nuclear Football, vesken med kodene som følger presidenten overalt.

  Kan Trump starte en atomkrig alene?

  Svaret er ja, det kan han faktisk. USAs president kan alene kreve å få åpnet den sorte skuldervesken av lær som alltid bæres av en militær offiser i presidentens nærhet og heter formelt «the president’s emergency sachel» (presidentens beredskapsveske). Den inneholder den såkalte «kjernefysiske fotballen» som er bærbar og håndholdt og ligger i en solid aluminiumsboks med «top secret» innhold.

  Les mer »
 • Endelig framskritt for Brexit - med irskegrensen på vent

  Et ørlite problem i den store, britiske Brexit-sammenheng er blitt en stor symbolsak og er foreløpig utsatt. Det gjelder grensen mellom Nord-Irland og den irske republikk Èire, som i dag er helt åpen uten kontroll av noe slag. Slik var det endog i 1970 og -80-årene, da striden mellom protestanter i nord og katolikker i sør var på sitt hardeste. Slik kan det ikke fortsette etter Brexit, men lokalbefolkningen vil beholde åpen grense.

  Les mer »
 • Tårnet på Torp vil bli en sentral silhuett for vår nye region.

  Revolusjon i regionens samferdsel

  Stedet der jernbanen og luftfarten møtes ved passasjerterminalen på Torp vil bli det viktigste kommunikasjonssenteret i vår nye region Vestfold/Telemark. Ikke siden Vestfoldbanen ble åpnet i 1883, har vi stått foran en større mulighet til å endre samferdselsstrukturen i vår region og gjøre våre kommunikasjoner mer miljøvennlige og framtidsrettet.

  Les mer »
 • Også Torp kunne ta imot atomvåpen

  I forbindelse med debatten om tildelingen av Nobels fredspris til "Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen", kan det være nyttig å minnes debatten om å stasjonere atomvåpen i Norge. Det gjelder også lokalt her på Torp flyplass. Fem baser i Norge, i tillegg til flyplassene Bodø, Gardermoen, Flesland, Bardufoss, Værnes, Lista samt Torp, skulle kunne oppbevare atomvåpen.

  Les mer »
 • Senator Kirsten Gillebrand

  Alabama-valget ble et valg om anstendighet

  Senatsvalget i Alabama tirsdag 12/12 ble et knusende nederlag ikke bare for den tapende kandidat Roy Moore, men også for hans støttespiller, president Donald Trump. Dette var et valgresultat som kan medføre store endringer både på USAs innen- og utenrikspolitikk, og på presidentens personlige status og evne til å lede landet videre.

  Les mer »
 • Norwegian mot alle odds

  Det kan være tungt å brøyte løype. Også i luften. Det fikk Norwegian Air Shuttle erfare i juni fjor. Da var pilotene mindre villige til å selge sine fridager enn antatt. Nå er saken annerledes, og i midten av desember har selskapet kunngjort nye flyginger Amsterdam - New York, Milano – Los Angeles , Madrid – New York og Madrid – Los Angeles.

  Les mer »
 • Det er nå vi begynner å bli voksne (Eldrebølgen del 2 av 4)

  Når vi snakker om en eldrebølge, lytter vi til Statistisk sentralbyrå som sier at Norge i årene framover vil få en betydelig økning i antall eldre. Det ble helt åpenbart født mange flere av oss i slutten av og etter krigen, og det er nå vi begynner å bli skikkelig voksne.

  Les mer »
 • Forebygging, tidlig innsats og rehabilitering (Eldrebølgen del 3 av 4)

  I stedet for å heve terskelen for hjelp slik at mange blir stående utenfor, må vi tilby tjenester på et tidligere tidspunkt for å forebygge, tidlig innsats og rehabilitering. Lokalsamfunnets innbyggere må engasjeres på nye måter og bli resurser for hverandre. Ny teknologi må gå fra å være skremmende og fremmede digitale duppeditter, til å bli hjelpsomme apparater i hjemmet. Og vi må selv bidra til å bygge opp økt tillit mellom generasjonene.

  Les mer »
 • Desentralisere mest mulig (Eldrebølgen del 4 av 4)

  Høyres omsorgsutvalg mener at vi må desentralisere det vi kan og sentralisere det vi må, av hensyn til kvalitet og trygghet for pasienten. Da den mest spesialiserte delen av helsevesenet ble overført fra fylkeskommunen til staten i Sykehusreformen i 2012, ble den formelle forskjellen kanskje tydeligst i de største kommunene. Det var særlig disse som i praksis mistet helsepersonell til staten.

  Les mer »