Foto: Trump 1970-årene med Roy Cohn.

Hvem vil forsvare Trump?


Publisert

President Trump har problemer med å skaffe seg de forsvarsadvokatene han mener han trenger. Når «russersaken» nå ser ut til å nærme seg en avgjørende fase, har en ny teori dukket opp som synes å støtte Trumps påstand om at anklagene mot ham er en «heksejakt» basert på "falske nyheter". Han mener han kan trenge en ny Roy Cohn! (Foto: Trump 1970-årene, hovedbildet sammen med Cohn).

President Trump har problemer med å skaffe seg de forsvarsadvokatene han mener han trenger, når «russersaken» ser ut til å nærme seg en avgjørende fase. Samtidig har en ny teori dukket opp som synes å støtte Trumps påstand om at anklagene mot ham er en «heksejakt» basert på "falske nyheter".

Presidenten ønsker flere skarpskodde advokater som kan hjelpe ham til å avvise påstanden om en konspirasjon mellom Trumps valgkampstab og russiske agenter under valgkampen i 2016. Trump har vist stigende uro i den senere tid om at hans forsvarsadvokater kan være svake til å møte anklagene fra Justisdepartementets spesialetterforsker Robert Mueller og hans team.

"Hvor er min Roy Cohn?" skal Trump har ropt ut på sitt kontor en gang han følte at hans forsvarere ikke var sterke nok. Advokat Cohn ble berømt i 1950-årene for sin harde og kompromissløse kamp for sin oppdragsgiver general Joseph McCarthy i hans jakt etter kommunistiske spioner i USA, og etter homoseksuelle og lesbiske ansatte i statsadministrasjonen.

I 1970-årene engasjerte Trump Cohn som advokat i sin tidlige forretningsvirksomhet og ble sett på som Trumps «fikser» og lojale støttespiller. Ifølge National Public Radio sa Melania Trump under valgkampen i 2016 at "den som angriper Donald må regne med at Donald slår tilbake 10 ganger så hardt”. Det skal han ha lært av Roy Cohn. Cohn døde i 1986.

Utgangspunktet for endringen i det som var Trumps stab av advokater, er at lederen for advokatstaben, John Dowd, sluttet like før påske. Dowd hadde da ringt til etterforskningssjef Mueller og bedt om at etterforskningen i russersaken avsluttes. Etter hans – og Trumps - mening har etterforskningen nå pågått så lenge at den ifølge Trump er blitt en urimelig påkjenning. Svaret fra Mueller har åpenbart vært nei.

Det har lenge vært klart at presidenten ikke har vært fornøyd med den strategien som Dowd har fulgt i forsvaret av presidenten. Dowd har forsøkt å samarbeide mest mulig med Mueller, ved å legge til rette og skaffe fram de opplysningene som etterforskningen har ønsket. Trump ville ha et mer hardtslående forsvar, for å stå imot den meget iherdige etterforskningslederen.

Helt siden Mueller ble ansatt 17. mai i fjor, har hans store stab av etterforskere samlet informasjon og forhørt folk utenfor den indre krets i Det hvite hus. Men nå nærmer de seg kjernen, nemlig hva Donald Trump selv gjorde, og det er ventet at Mueller meget snart vil gjøre en formell henvendelse om å få forhøre presidenten.

Trump har sagt og skrevet på twitter at han ikke har noe imot å bli avhørt, men at han vil lytte til råd fra sine forsvarsadvokater. Trump vil åpenbart likevel helst unngå dette, men han regner med å slippe unne ved at hans advokater vil klare å unngå det. Presidenten har ved mange tidligere intervjuer hatt lett for å si ting han egentlig vet ikke er sant, men at det «passer bra» å si det akkurat der og da. Hvis det kan beviser at han lyver under ed, er presidenten ille ute.

To av de advokatene Trump har hatt møte med i begynnelsen av påsken, var ekteparet Victoria Toensing og Joseph diGenova. diGenova har lansert en teori på en rekke TV-sendinger i USA om at påstanden om en sammensvergelse mellom Trump og russiske agenter er oppspinn, og at det i stedet er FBI og Justisdepartementet som har satt ut ryktet om en sammensvergelse med russere for å forhindre at Trump skulle bli president. Trump var så begeistret for det diGenova fortalte, at han sporenstreks inviterte diGenova og Toensing til Det hvite hus lørdag før Palmesøndag. Ikke bare det, men Trump lot det lekke ut til mediene at de to ville bli ansatt i Trumps stab av advokater.

Under møtet viste deg imidlertid at de to advokatene hadde andre oppgaver som vil være i strid mot oppgaver de ville få i Det hvite hus, i tillegg til at personkjemien mellom Trump og de to ikke stemte helt. Dermed ble ny melding sendt ut om at diGenova og Toensing likevel ikke kom til å bli engasjert. Det er usikkert om Trump vil få andre forsvarere til å følge opp deres teori.

Teorien som diGenova presenterte, skal ifølge Washington Post ha oppstått etter en korrespondanse på e-mail mellom to FBI-agenter, Lisa Page og Peter Strzok, under presidentvalgkampen i 2016. Agent Strzok var en høyt rangert FBI-agent som etterforsket saken vedrørende tidligere utenriksminister Hillary Clintons bruk av private e-mail-servere. Ifølge avisene The Guardian og New York Times hadde agentene Page og Strzok seg imellom i e-mailer i 2016 brukt negative ord og uttrykk om kandidat Trump, og de hadde blant annet kalt ham en idiot. FBI ble klar over innholdet i e-mailene og varslet Justisdepartementet som sendte dem videre til Kongressens administrasjon. Mueller var da sjef for FBI. Da han ble kjent med e-mailene, degraderte han agent Strzok og ga ham andre arbeidsoppgaver.

 Da saken ble kjent i Kongressen, brukte enkelte representanter for Det republikanske partiet i Kongressen mailene som bevis på at FBI og Justisdepartementet var negative til Trump og forsøkte å undergrave hans kandidatur. Dette ble skrevet i en pressemelding i januar i år og ble plukket opp av en kongressrepresentant fra et distrikt i Arizona og sendt videre til den konservative TV-stasjonen Fox News.

Mannen bak presentasjonen i Fox News var Joseph diGenova, og han sa blant annet at en gruppe agenter fra FBI og Justisdepartementet forsøkte å lokke Trump i en felle ved hjelp av falske beskyldninger om forbrytelser. I en artikkel om denne saken i New York Times den 19. mars, het det at "det er ikke kommet fram opplysninger som støtter en slik teori."

Saken gjennomsyrer for tiden det politiske miljøet i Washington, og Trump ser ut til å ha vanskeligheter med å få erstattet de advokatene som har forlatt ham i den senere tid. Regjeringsadvokat Ty Cobb er der fortsatt, men hans rolle er å ivareta interessene til president-institusjonen, ikke til personen Donald Trump. Ifølge CNN har Trump nylig kontaktet to kjente forsvarsadvokater fra Chicago, men begge har takket høflig nei. Dermed er det nå bare én advokat igjen, Jay Sekulow, som skal forsvare Donald Trump i denne avgjørende fasen hvor det kan bli avgjort om Trump skal stilles for riksrett eller ikke.