Et år med falske nyheter fra USAs president


Publisert

På en måte ble ringen sluttet, da New York Times i julehelgen kom med en kort melding fra president Donald Trumps ferielandsted Mar-a-Lago (hovedbildet) etter en halvtimes intervju med presidenten. Nyhetsoppslaget i NYT etterpå var at i dette 30 minutters intervju hadde Trump kommet med 24 løgner eller villedende opplysninger.

Dette opplevde vi første gang allerede under innsettelsen av Donald Trump som president den 20. januar 2017. Da påsto presidenten og hans talsmenn at det aldri hadde vært så mange tilskuere til stede på The Mall ved Kongressen under en presidentinnsettelse. Men min kone og jeg var der også åtte år tidligere – da Barack Obama ble tatt i ed som president.

Da Trump ble innsatt den 20. januar 2009 var det fullstappet på hele The Mall – fra Kongressen og utover. Det var kaldt den dagen – og vi ble ærlig talt litt trøtte av å stå i kø, så vi gikk ut av folkemengden og så resten av innsettelsesseremonien av Obama på TV i en italiensk pub i nabolaget. Det fikk vi bedre oversikt over menneskemassen fotografert fra helikopter over The Mall.

I fjor – den 20. januar så vi innsettelsen av Donald Trump, på TV fra Bjerggata. Der så vi hvor glissent det var med folk under innsettelsen, store hvite flekker på the Mall uten mennesker. Det var derfor en stor overraskelse da Det hvite hus sendte ut en melding om at det aldri tidligere hadde vært så mange tilskuere på en presidentinnsettelse.

Trumps pressetalsmann Sean Spicer måtte stå der og påstå at det aldri hadde vært så mange mennesker tilstede ved en presidentinnsettelse i Washington. Det var da de fant ut at de ville kalle slike uriktige påstander fra Det hvite hus, ikke for løgner, som det var, men de kalte det alternative fakta. Senere ble det også kalt «fake news» (falske nyheter) – særlig i de meldingene Trump har for vane å sende ut på twitter i tidlige morgentimer – når han ikke får sove.

New York Times har fulgt opp presidentens løgnaktighet ved å konstatere at han i de 340 dagene han hadde vært president da NYT gjorde sin opptelling, hadde kommet med hele 1.950 løgner eller villedende opplysninger.   

Verst blir det når han sovner mens han holder på, for eksempel midt i et ord. Slik ble ordet confefe til, og ikke engang hans talspersoner kunne komme opp med noen forklaring på hva slags ord det var og hva det evt. måtte bety. Da var det hans lojale talsmann Sean Spicer sa at «hans nærmeste vet hva det betyr». Men Spicer måtte til slutt innrømme at det rett og sett var en feilskrift fordi presidenten hadde sovnet mens han holdt på å twitre.

Så ville Trump ansette ny kommunikasjonssjef i Det hvite hus. Antony Scaramuccy kom inn, og Sean Spicer nektet å bli underlagt den totalt uerfarne Scaramuccy gikk av i protest. Men Saramuccy varte bare i 10 dager i Det Hvite Hus. Han ble ansatt den 21. juli 2017 og fikk sparken av Trumps nye stabssjef, tidligere general John Kelly, den 31. juli 2017. «Muccy» hadde gjordt seg mest bemerket ved at han ville avvikle de daglige pressebriefingene i Det hvite hus.

Som ny presstalsperson for president Trump ble ansatt den 39 år gamle Sarah Huckabee Sanders, datter av guvernør Mike Huckebee fra Arkansas. Han forsøkte å bli presidentkandidat for republikanerne i 1968. Mike Huckebee var av yrke predikant, han spilte gitar i et danseband og er særlig husket for engang å ha sammenlignet Donald Trump med Winston Churchill. Det har heldigvis datteren aldri forsøkt å forsvare, og hun har beholdt jibben så langt.